Psikoloji

Asabiyim Ben! -Agresyon Sorunu-

Yanınızda tam bir kuzu, oyun oynarken aşırı neşeli bir çocuk, uyurken tam bir melek AMA… ‘Ama’sı zor! Bazı tüylü dostlarımız zaman zaman saldırgan olabiliyor bu da hayatı zor bir hale getiriyor.

Saldırgan davranmasının nedenleri bunlar olabilir… 

Alanını koruyor: Misafirlerinize saldırgan davranıyor, havlıyor ya da hırlıyor.

Ailesini koruyor: Sürünün lideri olduğunu düşünüyor ve aile bireylerine yaklaşan her şeyi tehlike olarak görüyor.

Kendine ait olanı koruyor: Yemeğine, kemiğine, oyuncağına yaklaşan her şey onun için tehlike.

Korkuyor: Tehlikeli olabileceğini düşündüğü bir şey ona yaklaşıyor ve kaçacak alanı yok; sıkışıyor.

Savunuyor: Kendini savunmak zorunda hissediyor. İlk olarak başka bir yöne bakarak karşındakinin (kedi, köpek, insan) oradan uzaklaşılmasını istiyor, bu olmazsa saldırıyor ya da havlıyor.

Sosyalleşemiyor: Eğer onu sosyalleştirmek için doğru yöntemleri kullanmadıysanız başka canlılarla bir araya geldiğinde saldırganlaşabiliyor. 2 aylıktan itibaren sosyalleştirmeye başlamak, seslere alıştırmak, diğer canlılarla yavaş yavaş karşılaşmasını sağlamak çok önemli.

Özgürlük istiyor: Bir yere bağlanan ya da küçük bir yere kapatılan köpekler bir kişi ya da canlı ile ilk karşılaşmalarında büyük tepki veriyor.

Diğerlerini koruyor: İki köpek kavgasını ayırmak için araya girip saldırabiliyor.

Canı acıyor: Yaralı ya da hasta köpekler zaman zaman saldırgan tavır gösterebiliyor.

Hava atıyor: Özellikle kendi cinsi ile karşılaştığında üstünlük kurmak istiyor. Özellikle de çevrede başka karşı cins köpekler varsa. Kısırlaştırıldıklarında bu durum genellikle son buluyor.

İçgüdüleri çalışıyor: Onlar kaçan bir şeyi kovalamayı doğaları gereği biliyor. Özellikle çocuklarla anlaşamıyorsa; bu çocukların onu kovalamasından ya da kaçmasından kaynaklanabiliyor. Aynı şekilde otomobilleri kovalamak istemesi de bundan kaynaklanıyor.

Bir Köpeğin sinirlendiğini nasıl anlayabilirsiniz?
  • Hırlıyor
  • Havlıyor
  • Kovalıyor
  • Gövdesini sertleştiriyor ve dikleşiyor
  • Esniyor ve dudaklarını yalıyor
  • Tüyleri dikleşiyor
  • Gözlerinin beyazı görünüyor
  • Bunları yapıyor olması saldıracağı anlamına tabii ki gelmiyor ama Agresyon sorunu olan dostlarımızda bu davranışlara dikkat etmek gerekiyor.

Ne yapmalı?

Öncelikle onu neyin sinirlendirdiğini bulun. Konu her ne ise bununla baş edebilmesi için ona yardımcı olun. Agresyon sadece havlamak ya da kovalamaksa baş edebilmek daha kolay. Otur, kalk, bekle, dur gibi komutların üzerinden tekrar geçin. Kurallara uyduğunda onu ödüllendirin.

Eğer dişlerini gösteriyor ya da ısırmaya çalışıyorsa; hatta ısırıyorsa mutlaka profesyonel destek alın. Bu hem onun için hem sizin için hem de karşı taraf için çok tehlikeli olabilir. Eğitmenin agresyon üzerinde özel olarak çalışan biri olmasına dikkat edin.

Unutmayın sizin gerginliğinizi hemen anlıyor, bu gibi durumlarda sizin endişelenmeniz onu daha da gerginleştiriyor. Kendinizi sakinleştirin. Çözülmeyevek hiçbir sorun olmadığını da unutmayın.