Eğitim

Havlamak ya da Havlamamak İşte Bütün Mesele…

Nedensiz ve sürekli havlayan bir tüylü dost, çoğu zaman hayatı zorlaştırabilir. Özellikle de apartmanda yaşıyorsanız. Aklımızdan çıkarmamız gereken ilk şey tabii havlamanın onun için normal bir davranış olduğu. Önemli olan nerede ve ne sürede havladığı ve sizi dinleyip dinlemediği…

1- Ona havladığında sakın bağırmayın. Çünkü onun bakış açısına göre bağırdığınızda aslında siz de havlıyorsunuz. Her zaman pozitif bir ses tonu kullanın. En sevdiği ödül maması ya da oyuncaksa bu eğitimi verirken kesinlikle size yardımcı olur.
2- Onu gözlemleyin. En çok neye havlıyor? Sokaktan biri geçtiğinde pencereye koşup havlıyorsa perdeleri kapatın ya da onu başka bir odaya götürün. Sokakta yürürken diğer hayvanlara havlıyorsa yönünü değiştirin.
3- Eğer sizin ilginizi çekmek için havlıyorsa onu bir süre görmezden gelin. Dokunmayın, sevmeyin, konuşmayın… Bu sırada ‘sessiz ol!’ demeniz bile aslında istediği ilgiyi alması anlamına geliyor bu nedenle hiç konuşmayın.
4- İlgisizliğinizi sessiz olduğu anda sonlandırın; zamanlama çok önemli. Susar susmaz yanına gidip onu sevin ve ödül verin. Yavaş yavaş amacınızı anlamaya başlayacak. Siz de süreyi değiştirerek bunu onun için bunu bir oyuna dönüştürün. Bazen beş saniye sonra ödüllendirin, sonra 12 saniye, sonra üç saniye, sonra 20 saniye gibi farklı sürelerde ödül verin ve sevin.
5- İlgisini başka şeye yönlendirmek de işe yarayabilir. Örneğin kapı çaldığında havlıyorsa hemen ‘yatağına git!’ deyin. Gittiğinde de ödüllendirin. ‘Bekle’ komutu bizim en sık kullandığımız komut ve hemen her istenmeyen davranışı engelleyebiliyor.
6- Fiziksel ve zihinsel egzersizlerini ihmal etmeyin. Unutmayın, yorgun köpek mutu köpektir. Can sıkıntısından havlama ihtimali de hiç düşük bir olasılık değil. Düzenli yürüyüş ve oyun oynamak bunun için çok önemli.
7- Köpeğinizle ortak bir dil konuşmaya başladığınızda çoğu zaman gözlerinizle bile anlaşabilirsiniz. Rutinlerine sadık kalmak, hareketlerinizde tutarlı olmak, birlikte kaliteli zaman geçirmek ve tüm aile üyelerinin aynı davranışlara aynı tepkiyi vermesi çok önemli.